U wilt weten wat de naam Op de Boud betekend?

Deze vraag krijgen wij vaker gesteld. Na een artikel uit het krantje Geulrand, nr. 11 uit juli 1985 kunnen wij u de volgende betekenis overbrengen:

Langs de Parallelweg, te noorden van de spoorlijn, tussen Bosstraat en Cremerstraat ligt een stuk gebied dat ,,Op de Boud’’ of ook soms ,,Op de Bout’’ heet. Het hotel van de heer Nabben is zeer terecht en zeer gerechtvaardigd naar deze oude benaming genoemd. Op de Boud is als naam vrij gemakkelijk te verklaren: het is een afleiding van het werkwoord bouwen. Men moet niet denken van huizenbouw maar aan landbouw. In sommige oude dialekten betekende bouwen: ploegen, dus het land bebouwen, bewerken. Men kan dus aannemen dat er vanouds een vruchtbaar, goed te bebouwen stuk land heeft gelegen en in een gebied, waar – zoals hierboven verteld – veel bos voorkwam is een dergelijke benaming, een die samenhangt met de mogelijkheid om er landbouw te plegen, zeer voor de hand liggend.

Oma is begonnen in 1957 met pension Op de Boud. In 1976 hebben Wies en Harry het overgenomen. Sinds 1997 wordt het hotel verder gerund door Wies. De kinderen Ramona en Roos staan klaar om als volgende generatie door te gaan met de familietraditie.

Hotel op de Boud ligt aan de rand van Valkenburg, op loopafstand van het centrum, landelijk en nabij de bossen, het heuvellandschap en het Geuldal. Een gastvrij oord waar u nog kunt genieten van een weldadige rust en ruimte, van een welgevulde dis en van een sfeervolle en gemoedelijke accommodatie. Comfort en persoonlijke zorg zijn kenmerkend voor ons familiehotel.

In ons gastenrestaurant ervaart u wat Bourgondische gastvrijheid inhoudt met onze Nederlandse keuken. In onze tuin is het heerlijk toeven. U kunt zich terugtrekken op een van de pleintjes en lekker genieten met uw voetjes omhoog. De lounges en de wintertuin ademen een rustieke sfeer uit evenals de huisbar. Er is een fraai kegelhome en een afsluitbare fietsenstalling.

Het centrum van Valkenburg is op vijftien minuten loopafstand te bereiken. Het middeleeuwse stadje Valkenburg heeft diverse attracties en bezienswaardigheden voor jong en oud, klein en groot. Dit hart van Zuid-Limburg is een ideale locatie voor een heerlijke doe-vakantie maar ook om te genieten van de prachtige natuur, vergezichten, eeuwenoude kastelen, mergelrotsen, dromerige dorpjes, vakwerkhuizen, boeiende steden zoals Maastricht en gezellige terrasjes. Daarnaast bent u ook zo over de grens in Duitsland of België om daar heerlijk te genieten van het buitenlandgevoel.